Naučimo plesati … JIVE!

Zapleši sa Deichmannom – JIVE

Za razliku od standardnih plesova, latinsko-američke plesove plešemo u otvorenom stilu  (plesači nisu tijesno jedno uz drugo,  a njegova LR i njezina DR drže se niže nego kod standardnih plesova). To omogućava da više dođu do izražaja, kako plesač, tako i plesačica.  Što se tehnike tiče, ti se plesovi znatno razlikuju međusobno, u prirodi i plesnom izrazu, a svaki ima svoju posebnu draž. Stopala su u LA plesovima u obliku slova V, a tijelom ih utiskujemo u tlo.

Jednostavno, zar ne? Ne moraš nam vjerovati na riječ. Pogledaj kako lako savladavaju osnovne korake jiva mladi, uspješni plesači Leja Messec, Rosana Popit i Jošt Karlin.

„Zlatna pravila u plesu”

1. Smjer plesanja: je suprotan od kazaljke na satu.

2. Pozovi na ples!
Ako s nekim želite plesati, ne oklijevajte, nego ga hrabro i prijateljski pozovite na ples. Sasvim je sigurno da će osoba nasuprot vama rado prihvatiti vaš poziv i osjećati se počašćenom. To vrijedi i za djevojčice.
3. Cipele: trebaju biti udobne i dobro odabrane, jer plijene poglede na plesnom podiju i ističu noge plesačice.

4. Što ako ste pogriješili ?? Pa što onda …!
Ako ste previše zbunjeni, počnite ispočetka, niko vam neće zamjeriti 😉 Ako ste plesali po svome, vaš partner ili partnerica će vas slijediti, a zatim ćete zajedno lako otkriti neki novi korak i nastavljate dalje.
5. Vodi li ONA/ON? Voditi treba ON, ON i ON!
ON: Budite hrabri, uvjerljivi i sigurni, nježni… Sljedeći video je smjernica za osnovni korak. Vi odlučujete koji će korak biti sljedeći. ONA: Pustite neka vas vodi, iako volite imati uzde u svojim rukama. Unatoč tome što vodi plesač, potrebno vas je dvoje. Važna je napetost u rukama, fizička udaljenost (zbijeno, ali više otvoreno) koja se održava jer se vodi prvenstveno tijelom, a ne rukama.
Okretanje lijevo, pokret gdje je lijevo rame okreni kružno nazad i obratno: kada se okreće u desno, desno se rame kružno vraća nazad.

6. Nemojte zaboraviti: Uživajte u dobroj muzici i plesu sa svojim plesačem/plesačicom!

Pročitaj blog na: https://www.volimocipele.ba/blog/zaplesi/naucimo-plesati-jive/